ŚNIADANIA
Tost francuski Monsieur | 16
Podwójny tost z szynką, majonezem, pomidorem,
zapieczony z serem, sałata
1 3 4
Tost francuski Madame | 18
Podwójny tost z szynką, majonezem, pomidorem,
zapieczony z serem, jajko sadzone, sałata
1 2 4
Dwie paróweczki z pieczywem i masłem | 8
1 3 4
Jajecznica | 10
Na maśle z trzech jaj, pieczywo
4
Omlet ze świeżymi ziołami, sałata | 18
Na maśle z trzech jaj, pieczywo
4 11
Omlet prowansalski | 18
Szynka, warzywa, zioła, kapary, sałata
4 10 11
DROBNE DANIA I PRZEKĄSKI
Bruschetta a la Cafe Ole
Grillowany chleb pszenno-żytni natarty czosnkiem, pastą
z pomidorów, zapiekany z dodatkami, podawany na zielonej sałacie, skropiony oliwą z oliwek, do wyboru:
Z mozzarellą | 19
1 3 10 9
Z serem pleśniowym typu roquefort | 19
1 3 10 9
Carpaccio wołowe | 33
Cieniutkie plasterki wybornej polędwicy wołowej na surowo, kapray, bazylia, oregano, parmezan
1 3 9 10
Talerz zakąsek do wina lub piwa | 36
Crostini z pastą z suszonych pomidorów i szynką hiszpańską, koreczki z sera camembert,
ser żółty, oliwki hiszpańskie, ogórek posypany grubą solą
1 3
Oliwki hiszpańskie | 10
w sam raz do pogryzania do lampki wina
Grecka oryginalna feta z piekarnika | 29
zioła, pomidorek, oliwki, pieczywo
1 3
Grecka oryginalna feta z piekarnika | 29
zioła, pomidorek, oliwki, pieczywo
1 3
Ślimaki po burgundzku (6 szt) | 26
w maśle czosnkowym z dodatkiem pietruszki i ziół, pieczywo
1 3 8
ZUPY
Zupy sezonowe na tablicy, a zawsze:
Pomidorowa Cafe Ole | 14
wg. wielkopolskiego przepisu, z makaronem
1 2 3 4 10
Francuska zupa cebulowa | 16
posypana grzankami, zapieczona z żółtym serem
1 2 3 4 10 11
Prowansalska zupa rybna | 25
Dosyć pikantna francuska zupa z kawałkami dorsza,
z dodatkiem pomidorów i trzech krewetek, podawana z grzanką i masłem czosnkowym
1 2 3 4 6 7 10
Harrira zupa marokańska | 19
(patrz opis w daniach wegetariańskich)
KIDS
...których nie podajemy dorosłym
Filecik smażony w panierce z purée i marchewką | 17
1
Spaghetti | 14
Mini sos boloński z mięsem
1 3
DODATKI
sos | 5
frytki | 6
purée | 6
tzatzyki | 7
surówka | 6
pieczywo | 2
zielona sałata | 9
dodatkowy makaron | 5
szynka/boczek do jajecznicy | 3
warzywa gotowane | 9
ketchup/musztarda | 3
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
SAŁATY
Sałata grecka | 30
Sałata mieszana, pomidor, oliwki, zioła, marnowana czerwona cebula, oryginalna grecka feta, grzanki
Amerykańska | 33
Sałata mieszana z różnorodnymi warzywami, kukurydzą, serem, kawałkami grillowanego kurczaka i sosem curry
3 9 4
Halloumi | 34
Sałata mieszana, pomidorki, gruszka, sezonowy czerwony owoc (granat, truskawka lub malina) rukola, zioła, plastry grillowanego greckiego sera halloumi, ciemna bagietka
1 3
RYBY I OWOCE MORZA
Łosoś w sosie cytrynowym | 42
Łosoś pierwszej kategorii, puree, świeży szpinak,
pomidorki koktajlowe
3 6
Filet z dorsza | 34
filet z masełkiem czosnkowym, frytki, surówka dnia
Uwaga: na życzenie możemy użyć do tej potrawy mąki bezglutenowej!
1 3 6 9
Sandacz Szefa | 37
Filet z sandacza, sos szafranowy na winie, puree i zielona fasolka
6 4
Naleśnik à la Cafe Ole | 26
z wędzonym łososiem w wianuszku sałaty,
sos beszamel
1 3 4 6
Krewetki po grecku na warkoczu z linguini | 45
Makraon linguini w sosie pomidorowym z oryginalną fetą,
z dodatkiem greckiego alkoholu, krewetki z patelni obtoczone w sosie
1 3 7
Krewetki w mleczku kokosowym | 45
Krewetki w sosie z mleczka kokosowego z dodatkiem pomidorków i przypraw egzotycznych, ryż
1 3 6 7
DANIA GŁÓWNE
Obiad grecki | 29
Mięso drobiowe z grilla z frytkami lub z ryżem,
sos tzatzyki, sałata
1 2 3 4 9 10
Misa Wietnamska z kurczakiem (poke bowl) | 31
Zdrowa i pełna warzyw misa: filet drobiowy w marynacie z sezamem, kwaskowo-pikantny dip, sałata lodowa, ogórek, marchewka surowa, rzodkiewki, sezam, zioła
1 5 11
Kaczka Podróżna (z Francji do Polski) | 43
Filet z piersi kaczki w aromatach winno-owocowych,
kluski śląskie przez nas ręcznie robione, kapusta modra a la Izabella
1 3 4
Gulasz francuski po burgundzku (boeuf burguinon) | 42
Przednia wołowina długo i wolno duszona w czerwonym winie z warzywami, pieczarki, wyśmienite danie kuchni francuskiej podawane z purée i rodzimym ogórkiem kiszonym
1 2 9 10
Stek po parysku | 59
Stek z polędwicy wołowej, frytki belgijskie, zielona sałata, sos pieprzowy
1 3 10
Schabowy de Lux | 29
Kotlet ze schabu (260 g) panierowany,
kapusta duszona, ziemniaki z pieca
1 3 4
Trzy pulpeciki | 19
Wieprzowe, gotowane, w sosie koperkowym
z purée i marchewką
1 2 3 4 10
Codziennie inne propozycje na tablicy.
Dania tradycyjne i sezonowe
Podpłomyk alzacki
Rodzaj chrupiącej pizzy, na bardzo cienkim spodzie, podawany na desce:
z szynką hiszpańską serrano, serem, rukolą | 29
ze szpinakiem i oryginalnym serem feta | 29
1 3 4
UWAGA: nasza Kuchnia opracowała dla Państwa kompozycje dań, jednak na życzenie Klienta, jeśli Kucharz wyrazi zgodę, jeden składnik można zamienić. Zamiana składnika potrawy – plus 3 zł.
DANIA WEGETARIAŃSKIE
Harira | 19
Aromatyczna zupa marokańska z ciecierzycą, soczewicą
i pomidorami, z dodatkiem przypraw orientalnych, limonki i świeżej kolendry (można z niej zrezygnować)
2 4 3
Medaliony z bakłażana | 31
Medaliony z bakłażana zapieczone z serem, pomidorki,
linguini w sosie pomidorowym
1 3 4
Szakszuka | 27
Ciecierzyca ugotowana z pomidorami, z dodatkiem świeżego szpinaku/ jarmużu i przypraw orientalnych,
dwa jaja zapieczone
4 3
Gulasz wegetariański z soczewicy | 31
Aromatyczna soczewica z przyprawami, mleczkiem kokosowym, pomidorami i świeżym szpinakiem, kleks
jogurtu, ryż
2 3 9 10
Falafel, talerz orientalny | 31
Pulpeciki z cieciorki, sałata, pomidor, pieczony bakłażan, pasta sezamowa,
3 5 9 11
Pierogi z fetą i szpinakiem | 29
7 sztuk
1 3 4
Naleśnik ze szpinakiem | 20
Z parmezanem i beszamelem na liściach sałaty
1 3 4
Dla wegetarian mamy też naleśniki, niektóre sałaty
i makarony oraz dania z tablicy.
MAKARONY
Świeże tagliatelle ze szpinakiem
i szynką hiszpańską | 32
Wstążki makaronu, oliwa z oliwek, świeży szpinak,
suszony pomidor, szynka hiszpańska, parmezan
1 3 4
Spaghetti po bolońsku | 25
Świeże spaghetti, sos pomidorowo-wieprzowy,
parmezan i ser do zapiekania
1 3 4
Pszenny makaron japoński udon z woka z warzywami
(papryka, cukinia, seler naciowy, inne sezonowe oraz łagodne azjatyckie przyprawy)
z kurczakiem | 32
z krewetkami | 45
1 2 4 6 11
DESERY
Szarlotka naszego wypieku | 8
Crème brulée | 14
Waniliowy krem ze skorupką karmelu, klasyka
francuskich deserów
3 4 10
Czekoladowy mus à la Cafe Ole | 17
z sosem z ciepłych wiśni
3 4 10
Szarlotka na ciepło z lodami i bitą śmietaną | 15
1 3 4
Puchar jogurtowy | 13
Jogurt naturalny 2 %, owoce sezonowe, cukier
z trzciny cukrowej
3
Bezowy torcik lodowy | 18
Lody owocowe przekładane bezami, bita śmietana
i mus owocowy
3 10
DESERY LODOWE
Pociecha | 26
Cztery gałki lodów owocowych, mus truskawkowy,
owoce oraz bita śmietana
3 4 13 4 10
Puchar sułtański | 20
3 gałki lodów: waniliowe i czekoladowe, bakalie, polewa czekoladowa oraz bita śmietana
3 4 5 10
Różowo mi |16
Mus truskawkowy z lodem
waniliowym i likierem adwokat
1 3 4 10
Ciepło-zimno |16
Lody śmietankowe z wiśniami na ciepło
3 4 10
NALEŚNIKI
1 2 4
Naleśnik z cukrem | 7
z nutellą lub twarożkiem | 9
z brzoskwinią i bitą śmietaną | 13
z cukrem i gałką lodów waniliowych oraz bitą śmietaną |14
z twarożkiem, brzoskwinią i bitą śmietaną | 16
z gruszką, serkiem waniliowym i musem z truskawek |16
NAPOJE
PIWA
Noteckie 330 ml | 7
Tyskie, Żywiec, Namysłów 500 ml | 10
Piwo rzemieślnicze importowane | 9-16
Piwa bezalkoholowe | 7-15
(prosimy zajrzeć do baru)
WINA
Domowe wino wytrawne czerwone i białe
lampka 150 ml | 9
karafka 1 litr | 49
karafka ½ litra | 26
Słodkie wino deserowe 150 ml | 11
Wina butelkowe | od 49 do 120
prosimy zajrzeć do witrynki z winami lub zapytać
Wino musujące francuskie /hiszpańskie /włoskie /butelka | 49-89
Szampan francuski /butelka | 150
NAPOJE ZIMNE
Sok ze świeżych owoców 330 ml | 15
Woda mineralna 300 ml | 7
Pepsi i Pepsi max | 7
Mirinda, Seven Up, Tonik, Bitterlemon, Lipton Ice Tea | 7
Tymbark różne smaki | 7
Tymbark 100% sok 200 ml | 7
Woda gazowana Perrier 700 ml | 18
(naturalnie gazowana woda francuska)
KOKTAJLE BEZALKOHOLOWE
Koko spoko | 15
Drink na bazie syropu kokosowego i soków cytrusowych
3
Ananas and Co. | 15
Drink na bazie soków cytrusowych i lemoniady
Czuła mięta | 15
Drink z miętą na bazie soku cytryny i limonki oraz lemoniady
WÓDKI, LIKIERY, APERITIFY
Martini Rosso 150 ml | 15
Martini Bianco 150 ml | 15
Porto 150 ml | 15
Wódka Finlandia 40 ml | 9
Wódka Wyborowa 40 ml |9
Wódka Wyborowa 500 ml | 70
Wódka Finlandia 1000 ml | 120
Grappa włoska 40 ml |12
Whisky Jack Daniels 40 ml |12
Whisky Johnnie Walker 40 ml |12
Whisky Johnnie Walker Czarny 40 ml |16
Whisky Singleton 40 ml |17
Whisky Jameson 40 ml | 14
Whisky Chivas Regal 40 ml |16
Whisky Jim Beam 40 ml |10
Tequilla 40 ml | 14
Metaxa 40 ml | 12
Koniak Henessy 40 ml | 19
Calvados francuski 40 ml | 15
Wódki anyżowe Ouzo, Pastis 40 ml |12
Likier kawowy Baileys 40 ml | 12
Grzane wino | 15
Własna receptura, polecamy w sezonie
KOKTAJLE ALKOHOLOWE
Mojito | 19
Rum, sok z trzciny cukrowej, limonka, woda gazowana i listki mięty
Malibu | 18
Koktajl na bazie likieru kokosowego z dodatkiem mleka i lodu
3
Aperol spritz venetiano | 19
Koktajl na bazie likieru pomarańczowego, białego wina
i wody gazowanej z dodatkiem lodu i pomarańczy
Gin Tonic | 15
Kir | 15
KAWY
Kawa | 8
Kawa duża | 10
Kawa sypana |10
Espresso | 8
Podwójne espresso | 11
Kawa z bitą śmietaną | 12
Cappucino | 9
Cappucino powiększone | 12
Espresso macchiato | 9
Cafe latte | 10
Cafe latte aromatico | 13
Irish Cofee| 16
kawa, whisky, bita śmietana
Baileys Cofee | 16
kawa, likier baylis, bita śmietana | 16
Kawa z lodem i bitą śmietaną | 16
Kawa po wiedeńsku |12
kawa z czekoladą
Mleko bez laktozy lub sojowe plus 2 zł
HERBATY DILMAH
Herbata Dilmah | 8
Herbata Dilmah w czajniczku z konfiturą | 14
W SEZONIE JESIENNO-ZIMOWYM
Herbata rozgrzewająca |15
CZEKOLADY
3
Filiżanka czekolady | 10
Czekolada z bitą śmietaną | 13
Czekolada z bitą śmietaną i cynamonem| 14
Czekolada z chili | 11
Czekolada Borgia z kawą i bitą śmietaną | 16
LATEM:
Herbata mrożona różne rodzaje | 15
Lemoniada | 15
Frappe | 12
Frappe z bitą śmietaną | 14
Frappe z lodem waniliowym i bitą śmietaną | 17
Alergeny
1 gluten
2 seler
3 nabiał
4 jaja
5 orzechy-arachidy
6 ryby
7 skorupiaki
8 mięczaki
9 gorczyca
10 soja
11 sezam